TEHNICA VIDEOENDOSCOPIEI CU NBI
CUM DEPISTĂM PRECOCE CANCERELE CAPULUI ȘI GÂTULUI?
NBI sau Narrow Band Imaging (lumină în bandă îngustă) reprezintă o tehnică de videoendoscopie avansată pentru depistarea cancerelor din sfera capului și gâtului.
Cum funcționează această metodă?
Endoscopul convențional utilizează o sursă de lumină albă. În modul NBI lumina albă este filtrată cu ajutorul efectului optic special care permite vizibilitatea mai bună a vaselor de sânge și a altor tipuri de țesut de pe suprafața mucoaselor.
Care sunt avantajele acestei metode?
Permite realizarea unei depistări superioare a tumorilor în comparație cu examinarea cu lumină albă.
Endoscopia cu lumină în bandă îngustă este o tehnologie implementată de peste 10 ani timp în care și-a dovedit eficiența în diagnosticul precoce al carcinomului de la nivelul nazofaringelui, orofaringelui, hipofaringelui, laringelui.
O leziune suspectă vizibilă prin filtrul NBI este eligibilă ulterior pentru biopsie și diagnostic precoce.
La pacienții cu istoric de cancer, permite monitorizarea progresiei tumorale sau evoluției tumorale.
Cine poate face această investigație?
Orice pacient care se prezintă la medicul otorinolaringolog (ORL) fumător, expus la noxe profesionale (insecticide, pesticide, praf, industria lemnului, industria chimică, etc.) sau care manifestă simptome în sfera capului și gâtului, persistente, neresponsive la tratamentele repetate (nas înfundat, ureche înfundată unilateral, secreții sanguinolente nazale, orale, voce răgușită mai mult de 3 săptămâni, apariția unei tumefacții în zona anterioara sau laterala a gâtului care persistă mai mult de 1 lună).
Acolo unde medicul otorinolaringolog evidențiază o zonă suspectă în zona nazofaringelui, orofaringelui, hipofaringelui sau laringelui, poate utiliza acest filtru pentru a avea o certitudine mai mare asupra diagnosticului.
Se știe că tumorile maligne ale nazofaringelui (dezvoltate în spatele nasului) pot avea 4 forme de debut, respectiv:
-debut otic- pacientul acuza o hipoacuzie la o ureche, este tratat pentru o otită seroasă determinată de un un posibil cancer in sfera nazofaringelui (acolo unde există legatura cu urechea prin intermediul trompei lui Eustache),
-debut nazal cu obstrucție nazală, secreții nazale (rinoree), uneori sanguinolente dar ceea ce atrage atenția este faptul ca aceste simptome sunt unilaterale (pe o singura fosa nazala),
-debut neurologic – acest debut marchează un cancer avansat, invaziv iar pacientul poate prezenta pareze sau paralizii ale unor tipuri de nervi cranieni,
-debut ganglionar- la nivelul ariei cervicale (a gâtului) orice tumefacție, nodul, trebuie investigate.
Tumorile laringiene pot debuta prin disfonie (pacientul este răgușit mai mult de 2-3 săptămâni), disfagie (are dificultăți la înghițit sau simte un corp străin în gât) sau dispnee (pacientul prezintă tulburări ale respirației, senzația de sufocare).
Ce avantaj au pacienții care efectuează această procedură în centrul Santaclinic?
Clinica noastră utilizează un fibroscop subțire flexibil și nu un endoscop rigid ceea ce face investigația mai ușor de tolerat pentru pacient. Tehnica este nedureroasă, nu necesită pregătire specială (pacientul poate mânca sau bea înainte de procedură) și poate fi tolerată și de către copii.
Tehnica nu provoacă senzația de vomă și se poate efectua atât fără anestezie locală. La anumiți pacienți reflexogeni (care strănută sau tușesc și ar putea îngreuna examinarea acestora) se poate utiliza anestezia locală.
Imaginile de mai sus expun o comparație între examinarea cu lumina albă convențională (zona marcată cu săgeată poate trece uneori neobservată) versus imaginea din dreapta unde se poate observa că aceeași zonă devine mai bine conturată folosind filtrul NBI și în același timp suspectă întrucât vascularizația este abundentă.
Tehnica NBI se limitează doar pentru zona capului și gâtului?
Nu! Tehnica NBI se poate folosi și la nivelul mucoasei digestive sau traheo-bronșice, permițând diagnosticul precoce al afecțiunilor situate la acest nivel.
Mesaj de luat acasa
Diagnosticul precoce al tumorilor (benigne sau maligne) se poate efectua utilizând mijloace de investigații moderne și filtre speciale care să orienteze rapid medicul.
În acest moment, pacienții noștri au posibilitatea de a efectua aceste investigații aproape de casa, fără a necesita drumuri în centrele mari de sănătate sau în spitalele universitare, fără a sta la coadă în așteptarea unei consultații. În acest fel, complianța sa, atât în ceea ce privește diagnosticul cât și tratamentul, vor crește.