CUM ÎNGRIJIM CORECT URECHILE COPIILOR?

Posted by: adminsantaclini Comments: 0

Cerumenul sau ceara reprezinta produsul unor glande existente la nivelul conductului auditiv extern.

Acesta se secreta pentru a proteja urechea de factorii nocivi din mediul extern (praf, germeni). De asemenea, are proprietati antibacteriene si de lubrefiere.

Absenta cerumenului predispune la infectii, descuamari si prurit constant ale conductului auditiv extern.

Ceara se formeaza in treimea externa a conductului auditiv intrucat glandele ceruminoase care o produc sunt prezente doar in aceasta portiune.

Prezenta acesteia in profunzimea conductului auditiv nu reprezinta decat consecinta folosirii intempestive a betisorului de ureche. Acesta nu face decat sa impinga ceara aproape de timpan si in timp sa formeze dopul de ceara.

Ceara compactata si lipta de timpan impiedica vibratia corespunzatoare a membranei timpanice si determina usoare hipoacuzii. Ne intrebam astfel de ce copii dau volumul televizorului mai tare si nu raspund imediat atunci cand sunt strigati.

 

Ce culoare are ceara?

Culorile sunt variate: galben deschis, galben maroniu, maroniu inchis. Consistenta poate fi variabila de asemenea: foarte moale spre lichida, sau uscata, dura.

 

Cand trebuie sa curatam ceara?

O ureche sanatoasa se curata cand se acumuleaza ceara in cantitate mare ce devine vizibila la exteriorul urechii sau are risc de transformare in dop de ceara.
Cand dopul este deja format simptomele resimtite de pacient pot fi: dureri ale urechii, zgomote in urechi (tinitus), hipoacuzie, mancarimi.

 

Care este metoda cea mai buna pentru curatarea urechilor?

Regula principala este evitarea folosirii betisoarelor de ureche. Nu introduceti nimic in conductul auditiv!

Cand ceara este vizibila in portiunea exterioara a conductului auditiv sau in conca (scobitura urechii), se sterge cu un colt de prosop curat, din bumbac sau tifon steril.

Curatarea se face, in medie, de 2 ori pe saptamana, de regula, dupa baia de seara, cand ceara are o consistenta mai moale.

In Unele cazuri, la recomandarea medicului specialist se pot folosi diverse solutii de curatare: instilatii cu apa oxigenata, solutii din comert, glicerina etc.

In cazul in care dopul de ceara este deja constituit atunci curatarea acestuia se face de catre medicul specialist ORL . Acest poate opta fie pentru irigarea cu seringa Guyon fie pentru folosirea aspiratorului.

Personal nu recomand irigarea ca metoda principala de curatare a conductului auditiv extern din mai multe considerente: apa irigata cu presiune poate predispune la perforatii timpanale, poate provoca un vertij sau daca exista leziuni ale conductului auditiv extern acestea se pot suprainfecta dupa irigare.

Metoda cea mai eficienta este folosirea in prealabil a unor solutii de inmuiere ale dopului de ceara, urmata de aspiratie.

Cu cat copilul este mai mare complianta este mai buna. Altfel, orice miscare brusca a capului poate leza conductul auditiv.

Uneori la copii mai mari se pot folosi betisoarele cu opritor doar la intrarea in conduct.

Conurile de ceara sunt metode sigure de curatare ale urechilor?

Conurile de ceara nu reprezinta o optiune sigura pentru ingrijirea urechilor, folosirea lor crescand riscul de perforatii timpanale sau leziuni ale conductului auditiv extern.

 

In conductul auditiv extern are voie sa intre apa?

Intrebarea este larg raspandita in randul mamicilor.

Intr-o ureche sanatoasa are voie sa intre apa.

Sunt anumite interdictii clare de patrundere a apei in ureche: leziuni ale conductului auditiv extern de orice natura, urechea operata, perforatia timpanala, cazuri in care apa poate favoriza infectiile urechii.

 

Cum putem preveni formarea dopului de ceara?

Evitarea folosirii betisoarelor de ureche sau a altor obiecte in interiorul urechii sunt masuri suficiente

Daca exista predispozitie pentru formarea de dopuri de ceara, chiar si in conditiile respectarii acestor reguli, se recomanda consult la medicul specialist la fiecare 6-12 luni pentru curatarea conductului auditiv extern.

AUTOR: DR. IVĂNESCU OANA IRINA

Call Now ButtonSUNA ACUM!